Onzekerheid en vertrouwen in jezelf
Niet iedereen durft er voor uit te komen, maar we zijn allemaal weleens onzeker over onszelf. Een gezonde mate van onzekerheid heeft een positieve functie. Het maakt dat je kritisch naar jezelf blijft kijken zodat je kan blijven ontwikkelen en groeien. Maar soms neemt onzekerheid het van je over en houdt het je in z'n greep, waardoor je je leven niet leeft zoals je zou willen leven. En dat is natuurlijk enorm zonde, vooral als je er heel regelmatig mee wordt geconfronteerd.
Enkele veelvoorkomende uitingen van onzekerheid
Onzekerheid werkt op veel vlakken door en kan op meerdere manieren tot uiting komen; onzekerheid over het uiterlijk, onzeker op je werk, onzeker in je relatie, onzeker over je gedrag, onzeker over wat andere van je vinden, onzeker over zelfbeeld, etc. Onzekerheid op één vlak kan er bovendien voor zorgen dat je je op andere gebieden ook steeds minder zeker voelt. Het kan dus van grote invloed zijn, zowel op de daadwerkelijke keuzes die jij in je leven maakt als op je ervaring daarvan. Klachten die ik met grote regelmatig van cliënten hoor naar aanleiding van hun onzekerheid zijn de volgende:
- gevoelens van eenzaamheid
- bevestiging zoeken bij een ander
- weinig vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen
- vaak piekeren, veel twijfelen over jezelf
- stilstaan in je groei
- stiller worden
- je terugtrekken
- je niet durven te uitten
- op sociaalvlak distantiëren
Maak een afspraak
We kunnen dan samen kijken wat de oorzaak is van jouw onzekerheid en daarmee aan de slag gaan. Het is meer dan de moeite waard! Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met mij op.