Psycholoog Leiden

Praktijk van Natalie Spierings
bg

Burn-out therapie in Leiden

Burn-out is een vrij jong begrip en wordt veelal nog steeds verkeerd begrepen of in sommige gevallen niet erkent. Voor dat je het weet wordt je op een dag wakker en kom je niet meer uit je bed. Je hebt geen greintje energie en je krijgt niets gedaan. De gedachte alleen al vermoeit je tot het bot. Maar het kan ook zijn dat je geheel andere symptomen ervaart; slapeloosheid, piekeren, angsten, emotionele reacties, concentratieproblemen, gevoel van je willen distantiëren van de wereld, veranderde eetpatroon, vermijden van sociaal contact, toename van alcohol of drugs, onzekerheid etc. Bij iedereen komt een burn-out er anders uit.

De eerste signalen van burn-out

Soms is er een aanloop hiernaar toe; overspannenheid. Maar dat hoeft niet. Wel zijn er, doorgaans, indicatoren dat je risico loopt om overspannen te raken of in een burn-out te komen. Wat vaak gebeurt is dat deze geestelijke en lichamelijke indicatoren niet meer worden opgemerkt als een waarschuwing. Onbewust en ongemerkt beginnen deze klachten en symptomen steeds meer energie te vreten en raakt je lijf letterlijk uitgeput. Burn-out wordt soms ook wel omschreven als een een proces waarbij er roofbouw op je lichaam en geest is gepleegd.

Herstel is een proces

Zowel overspannenheid als burn-out zijn langdurige processen om er uit te komen met al resultaat dat je weer volledig gezond het werk kan oppakken zoals ervoor. Je kan makkelijk denken aan gemiddeld anderhalf tot twee jaar. In het herstel is het belangrijk ten eerste belangrijk dat je toegeeft aan je lichamelijke en geestelijke vermoeidheid en tegelijkertijd langzaam dingen weer gaat oppakken. Het kan een proces zijn van 2 stappen naar voren, 1 stap achteruit. Er is een vooruitgang maar dat gaat veelal langzamer dan dat men wilt en verwacht. Ook is het belangrijk dat je alle facetten in je leven weer opnieuw gaat kalibreren als het ware. Wat zijn je prioriteiten en hoe deel je deze op een gezonde manier in. Waar haal je energie uit en wanneer zet je energiekostende facetten op tijd stil.

In alle eerlijkheid, echt herstellen van een burn-out doe je nooit meer. Onderzoek toont aan dat men na een burn-out vatbaarder is geworden om nogmaals een burn-out te krijgen. Dat betekend dat in je herstelperiode moet leren omgaan met de nieuwe eisen van jouw lichaam en geest. Dit kan ook jouw kans zijn, een kans om weer genoeg positieve facetten in je leven terug te brengen en niet meer gehaast door het leven te gaan.

Hier komt dan ook het stukje belang van re-integratie om de hoek kijken. Het is belangrijk dat je jezelf nieuw gedrag en dus nieuwe patronen aanleert ten aanzien van het werk.

Samen aan de slag

Herken je jezelf in bovengenoemde omschrijvingen? Heb je reeds te maken met een burn-out of wil je voorkomen dat aanhoudende stress en spanning daartoe leiden? Neem dan gerust contact met me op voor vragen of voor het maken van een eerste afspraak. Je bent bij mij van harte welkom.


Tags: burnout, burn-out, overspannenheid, re-integratie, therapie, leiden

Psycholoog Spierings in Leiden

Natalie Spierings

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen